Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva a cerut, marți, o întâlnire cu ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, în contextul recentelor afirmații ale demnitarului cu privire la situația Romsilva.
Sindicaliștii au arătat, într-o scrisoare deschisă intitulată ‘Stopați denigrarea Romsilva!’, că Statutul Personalului Silvic, care prevede acordarea de către angajator a unor gratificații cu ocazia pensionării, este o lege adoptată cu unanimitate de voturi de Parlament.
‘Considerăm absolut necesar să găsim înțelepciunea de a ne așeza la masa dialogului, să identificăm împreună cele mai bune soluții, astfel încât Romsilva să-și continue activitatea de administrator și apărător al pădurilor statului, să căutăm cele mai bune modalități de a nu distruge structurile de administrare existente, validate în timp și totodată, pentru a nu afecta locurile de muncă’, se precizează în documentul citat.
În caz contrar, sindicaliștii anunță că vor declanșa acțiuni de protest și vor solicita intervenția de urgență a prim-ministrului Marcel Ciolacu pentru detensionarea situației și garantarea unui proces transparent și echitabil de reorganizare a Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva.
În scrisoarea deschisă, Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva acuză ‘atacul mediatic fără precedent declanșat în mod tendențios în mass-media și pe rețelele sociale de către ministrul liberal al Mediului, Apelor și Pădurilor împotriva Romsilva, regie autonomă de interes național, aflată sub autoritatea statului, care funcționează pe bază de gestiune economică și autonomie financiară, dar și împotriva sindicatelor’.
‘Am mai avut din păcate, în istoria recentă, la conducerea destinelor silviculturii românești, vremelnic, miniștri care au avut abordări similare, denigrând activitatea profesională a miilor de silvicultori corecți și onești din această țară, specialiști care și-au adus contribuția la administrarea pădurilor românești de-a lungul a zeci de ani de activitate profesională ireproșabilă, unii dintre ei plătind chiar cu prețul vieții’, se mai precizează în documentul sindicaliștilor.
Reprezentanții Silva atrag atenția că, în urma unor campanii similare de denigrare a personalului silvic, pornite tot din sfera politică, s-au produs o serie de atacuri violente asupra personalului silvic, fiind cunoscute cazurile celor 6 pădurari care, apărând pădurea, au fost uciși de infractori, precum și ale celor peste 750 de silvicultori care au căzut victime ale agresorilor în timpul serviciului.
Sindicaliștii solicită, de asemenea, ministerului să respecte legea și să numească, prin concurs transparent, o conducere stabilă la RNP Romsilva punând capăt provizoratelor în această funcție.
Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva precizează că Statutul Personalului Silvic, o lege adoptată cu unanimitate de voturi de Parlament, cu susținerea asumată de toate cele trei partide politice aflate astăzi la guvernare, votată inclusiv de ministrul liberal al Mediului de la vremea respectivă, prevede acordarea de către angajator a unor gratificații cu ocazia pensionării, amendament introdus expres în lege de către un deputat liberal, în cadrul dezbaterilor din comisia de specialitate a Camerei Deputaților.
Totodată, acordarea acestor drepturi se face conform Bugetului anual de venituri și cheltuieli al Romsilva, care se aprobă prin Hotărâre a Guvernului, semnată de miniștrii Mediului, Muncii, Finanțelor publice și de către prim-ministru.
‘Regia Națională a Pădurilor – Romsilva încheie anul financiar pe profit și nu pe pierdere, așa cum s-a susținut de către ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, cel mai probabil din dorința de a decredibiliza activitatea acestei regii și a celor 14.000 de salariați’, se mai scrie în documentul sindical.
Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva, organizație sindicală și profesională reprezentativă conform Legii dialogului social pentru sectorul silvic din România și pentru unitatea Regia Națională a Pădurilor, reunește peste 15.000 de membri de sindicat.
Ministrul Mediului a convocat miercuri conducerea Romsilva pentru discuții cu privire la reorganizarea Regiei și a anunțat că va solicita o propunere rezonabilă de contract colectiv de muncă în condițiile în care încasarea unor beneficii enorme la pensionare a fost o regulă, nu o excepție.
Potrivit cifrelor publicate de ministrul de resort, aceste beneficii au ajuns la 443.488 lei pentru un angajat din Centrala RNP în aprilie 2024, 368.274 lei pentru un salariat din Centrala RNP în februarie 2023 sau 341.504 lei tot pentru un angajat din Centrala RNP în decembrie 2023.
Mircea Fechet a publicat și o listă cu direcțiile silvice care au făcut profit, cele mai mari sume fiind trecute în dreptul DS Suceava, cu un profit brut de 105 milioane de lei, DS Neamț, cu 52,5 milioane de lei și Centrala RNP cu 35,1 milioane de lei. AGERPRES/(AS – autor: Cristian Anghelache, editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)